Et usædvanligt traume som årsag til udvikling af et triggerpunkt.

 Af Annette Rosted Jørgensen

 

En 34 årig mand kommer til skade med en hobbykniv, som smutter og rammer forsiden af låret. Der kommer en 12 cm lang flænge dybt ind i m. rectus femoris. Pt. sutureres og bliver efterfølgende sygemeldt i 4 uger. Pga. vedvarende smerter omkring cikatricen og træthedsfornemmelse i muskulaturen, der forværres efter selv kort tids anstrengelse, får pt. i slutfasen af sygeperioden fysioterapi og massage, uden effekt. Patienten henvises til ortopædkirurgisk afdeling, som afslutter patienten, da de ikke har mere at tilbyde. Selv opfatter patienten, at man ikke tror på ham, og kommunen agter nu, at tage hans sygedagpenge, da han er afsluttet fra ortopædkirurgisk afdeling, som værende rask.

Ved den objektive undersøgelse findes byldeømme triggerpunkter både proksimalt og distalt for cikatricen i både m. vastus lateralis og m. rectus femoris.

Der indsættes 5 cm lange nåle i ømme punkter både proksimalt og distalt for cikatricen. Nålene retireres i 5 minutter.

Efter behandlingen er patienten smertefri i 4 dage.  Ved næste fremmøde‚ 1 uge senere, behandles de ømme triggerpunkter igen. Denne gang retireres nålene i 15 minutter. 

Patienten er herefter smertefri og der har ikke siden været recidiv.

Det er velkendt, at triggerpunkter kan udvikles efter forskellige traumer. Normalt er det en over- eller fejlbelastning af musklen, der aktiverer et eller flere triggerpunkter. I denne kasuistik er det et skarpt traume, der er årsag til udvikling af triggerpunkter i regionen.

Sygehistorien og resultatet af behandlingen er ejendommelig, men understreger den gamle læresætning: “Hvis der er smerter i en region, og man ikke kan finde anden årsag, er det ofte et forsøg værd, at indsætte nåle i de ømme triggerpunkter og se hvad der sker.”