Hvad er akupunktur ?

Kort fortalt er akupunktur en ca. 4.000 gammel teknik, hvor man forsøger at behandle visse lidelser og især smerter. I begyndelsen anvendte man sten som regnskab, senere flækkede bambussplinter, og da jernalderen begyndte for længe side blev det til metalnåle, som stadig anvendes.

 

Den gamle version

I begyndelsen opfattede man akupunkturen som et del af et behandlingsprincip, der hed Tao, der bestod af forskellige væsker og er baseret på de modstridige kræfter Yin og Yang. For at skabe en vis form for mening troede man, der var en energi Qui, der kørte rundt i det menneskelige legeme gennem nogle meridianer. Når denne strøm af energi frit kunne løbe i disse meridianer, var man rask. Hvis der kom problemer i dette sindrige system, var man syg, Heldigvis kunne man behandle denne lidelse ved at sætte akupunkturnåle i visse punkter, og så var patienten rask igen.

 

Akupunktur i nutiden ?

 

Anvendelsen af akupunktur blandt sundhedsfagligt personale er i dag dagligdag. Ser man på det i et historisk lys, er akupunktur stort set ukendt i den vestlige verden indtil Præsident Nixon besøgte Kina i 1970. Ganske vist forekommer akupunktur sporadisk i verdenshistorien. Således er den første danske disputats lavet i 16-hundredetallet. I en gletcherspalte i Østrig, fandt man for 30-40 år siden et indefrosset lig. Det viste sig, at han havde fået akupunktur for ca. 4.000 år siden, da han var 30-40 år gammel for gigt og en tarmsygdom. Eller mere korrekt, havde han 61 tatoveringer på kroppen, der svarer til behandling af ovennævnte lidelser. Imidlertid er der også beskrevet tatoveringer i Chile og Grønland samt på Fiji øerne. I slutning af 1880 til 1900, begyndte man med noget lignende i Tyskland. Fra 1970, går kendskabet til akupunktur i den vestlige verden stærkt.

 

Kina er nu et åbent land, og mange læger fra Europa valfarter dertil, for at lære den nye teknik. Pionererne blev ofte mødt med hån af deres samtidige kollegaer, men stædige kollegaer begyndte at forske i det perifere nervesystem, og opdagelsen af “Gate control teorien,” af Melzac og Wall, gav forskere et helt andet syn på virkningsmekanismen. 

 

Den videnskabelige opfattelse af akupunktur kom først i slutningen af 1990`erne, hvor forskerne producerede videnskabelige arbejder som gale. I dag er der efterhånden meget videnskab, der dokumenterer effekten af akupunktur.